“Power stress er en del af den erfaring, at resultaterne fra udøvelse af indflydelse og ansvarsfølelse følte i lederskab positioner.” – (Richard Boyatzis og Annie McKee, Resonant lederskab, Harvard Business School Press, 2005)

Ledelse kræver udøvelse af indflydelse eller magt. Det kræver, at have en indvirkning på andre til at gøre ting til at ske. Det indebærer ansvar for organisationen. Ledere er under løbende kontrol og evaluering. Alle disse ting øge føles pres og stress.

Nemlig folk hvem hovedet organisationer, er valg sjældent enkle og klare. Kommunikation og beslutningstagning er utroligt komplekse. Værre, er lederne ofte opfordret til at få resultater og føre mennesker over hvem de har lidt myndighed.

Der er ingen tvivl om at det er ensomt øverst. Tilhørsforhold med andre er kendt for at lindre stress, men ledere er udvalgt for deres høje behov for magt og præstation. Under pres, en leder vil arbejde hårdere i stedet nå ud til andre.

Desuden, den højere er i position, de mindre autentisk feedback. Ledere er tilbøjelige til CEO sygdom, hvor tilbagemeldingerne går opad er forvrænget eller fortyndet.

Kilder til lederskab magt Stress

Her er et par kilder til stress, der er unikke for folk i lederstillinger. Ledere oplever øget stress fordi de:

-Skal træffe vigtige beslutninger med modstridende og komplekse data

-Skal have indflydelse på andre over hvem de har lidt myndighed

-Har et højt behov for magt

-Er drevet af magt og præstation over tilhørsforhold med andre

-Skal løbende få resultater uanset hvad

-Manglende realistisk og autentisk feedback fra andre

-Konstant brandbekæmpelse, løse problemer og kriser

-Skal tage ansvar selv for ukontrollerbare hændelser

-Er mere synlige for interesserede parter, offentlige og kunder

-Er omfattet af vedholdende evaluering fra jævnaldrende, bestyrelser og konkurrenter

-Skal udøve konstant selvkontrol

-Skal placere gode af organisation over personlige impulser og behov

-De arbejder for organisationer, der fremmer selvopofrelse og lange timer

-De arbejder for organisationer, der undervurderer fornyelse, rekreation og afslapning

Sådanne høje niveauer af stress har skadelige virkninger på immunsystemet, hvilket fører til fysiologiske stater, der forårsager sygdomme. Værre, power stress fører til ødelæggende psykologiske tilstande.

En leder kan udbetale til ham eller hende selv i et forsøg på at beskytte mod stress. Omvendt, han eller hun kan slå ud på andre på inkonsistente måder, med upassende udtryk for vrede eller følelser. Lederen kan fordoble sin indsats for at opnå resultater, og i processen, gå glip af vigtige oplysninger fra folk. Dette yderligere fremmedgør mennesker, der kan begynde at opfatte leder som arrogant og ikke længere modtagelig. Der er ingen tvivl om der er en væsentlig omkostning påløbet lederskab magt stress.

Power stress medfører en leder til at gå fra resonans til dissonans. Når dette sker, er der en mangel på tillid, og dermed en svækkelse af indflydelse på tropperne. Resultater vakle, og lederen bliver ineffektiv i en nedadgående spiral til udbrændthed.

Cyklussen af ofre og fornyelse

Problemet er ikke blot magt stress. Det har altid været en del af lederskab virkelighed. Problemet er for lidt restitutionstid. Der er ingen halv-tid på feltet. Mens pres og understreger ikke vil lade sig formilde, skal der også være mere opmærksom på rekreation på både personlige og organisatoriske niveau.

Ledere ofre sig selv løbende på jobbet. Nogle ledere har lært færdigheder, der forsætligt og bevidst skridt ud af de destruktive mønstre for at forny sig – fysisk, mentalt og følelsesmæssigt.

Ledere, der forvalter cyklussen af ofre, stress og fornyelse er opmærksomme på hvad det tager for at vende situationer. De er i stand til at motivere sig selv og andre ved at være optimistisk, med fokus på værdier, og forbinder med andre.

De kan ikke gøre det uden mastering stress og fornyelse. Dette indebærer opmærksomhed på sind, krop, hjerte og ånd. Disse effektive ledere vide, at uden at deltage til sig selv først, de ikke vil have energi til at opretholde resonans, hvis du vil administrere andre mennesker.

Dette er del 1 af et 2 del artiklen om lederskab magt Stress af forfatteren Patsi Krakoff. I del 2 undersøger vi helbredelsesmetoder for at lindre magt stress.